Saturday, June 12, 2010

A doua zi RFW III

Prima data m-am gandit ca a doua zi RFW o voi posta o singura data fara sa o impart, insa sunt asa multe detalii si lucruri de spus incat imi parea a fi plictisitoare o singura postare.
Dupa impresionanta prezentare a lui George Hojbota, cea de care vorbisem ultima oara, a urmat Mircea Barbulescu cu colectia Gothic. Designerul ne face cunostinta cu un personaj urban pe un fundal muzica cu versuri destul de narcisiste care cred ca se potriveau perfect la atitudinea modelelor care au fost instruite sa fie misterioase. Haine creeate cam pe aceeasi gama cromatica si texturi ca si Irina Schrotter Men, adica pantaloni din material paietat si sacouri tot pe aceeasi gama. Pe langa aceste propuneri facute de Barbulescu mai apar unele detalii care pentru mine sunt destul de noi, cum ar fi curelele din talie cu atasament gen bretele care merg peste umeri sau aplicatiile din piele peste pantaloni ce par a fi un ham sau bluze create din materiale vaporoase continuate cu o gluga, sub un sacou cu croiala rigida, vorbind de sacou am observat si accesorizarea lui in talie cu o curea ingusta cu tinte ( in trend si de efect ). Toate acestea folosite intr-o masura bine calculata fara sa mearga spre penibil. Mircea Barbulescu e printre singurii designeri care mi-a dat senzatia ca are capacitatea de a creea ceva fara sa copieze si nu duce lipsa de imaginatie.

Lucian Broscatean
Art project-urile ,, Felt suit" sau ,, The Pack " ale lui Joseph Beuys sunt metafore vizuale care vorbesc despre izolarea si dislocarea impuse de un anumit tip de mediu. Costumul din pasla realizat de Beuys poate functiona ca un layer protector, ca un spatiu al recluziunii... Noile configuratii ale mediului urban genereaza altfel de lifestyle-uri si influenteaza morfologiile vestimentare. " Isolated dislocation " este un proiect care are ca puncte de plecare concepte legate de spatiu. In acest sens universurile artistice ale lui Beuys sau Tadao Ando devin repere esentiale. " Church of the light " sau " Meditation space " sunt spatii ale luminii, ale izolarii si dislocarii. Crevasele si inciziile concepute de Tadao Ando, sparg formele generand structuri si volume noi. Aspectele legate de noi configuratii spatiale subliniaza inevitabila ruptura dintre individ si anumite medii altfel, ruptura explorata si de iconica Pina Bausch in dansul contemporan.
Colectia creatorului pleaca de la acest backround teoretic, iar hainele care apar in prezentare sufera transformari radicale din punct de vedere al tiparelor, hainele au incizii grave care disloca formele corpului. Alaturat adaug un filmulet de la repetitiile pentru prezentare.



Gama cromatica este extrem de restransa, aceasta continand doar negru si gri. Incaltamintea confectionata de Mihut Boscu si creata de Broscatean pare destul de simpla insa este de mare efect, mai exact, creatia din picioare sunt platforme de lemn care se leaga strans pe picior cu niste fasii negre si au ca mic detaliu niste discuti de metal oferindu-le un efect mai punk. Personajul care il propune Lucian are un look violent, ciudat si vulnerabil in acelasi timp.
Mai jos atasez un interviu al Adinei Necula de la www.hotcity.ro cu designerul.



Dupa cum se stie ... ce e mai bun ramane la urma ... nu ? Irina Schrotter a prezentat o colectie dramatica, care vorbeste despre putere si supravietuirea in jungle de beton, dar si despre un nou tip de feminitate, mult mai agresiva decat cea cu care designerul iesean ne-a obisnuit in trecut. Femeia de astazi este femeia puternica, femeia care stie sa faca fata tuturor provovarilor, invingatoare si stapana pe propria existenta.
Pentru noul sezon, brandul Irinda Schrotter impune o noua silueta, mult mai structurata, inspirata de arhitectura urbana. Pielea luceste la fel ca si pavajul dupa ploaie, iar accentele de lame inserate in cateva tinute par sa sugereze stralucirea soarelui la apus, reflectata in geamurile cladirilor de sticla si otel care ne inconjoara. Noua silueta cucereste orizontul fashion conturand lumea viitorului. Designerul introduce in colectie o nota tribala, in special sugerata de accesorii, pantofi cu blana sintetica si bijuterii realizate din sfori impletite. Irina Schrotter foloseste in colectia aceasta materiale ca si pielea, blana naturala si cashmirul pe o gama cromatica urbana de griuri, argintiu si negru. Dupa cum se stie prezentarea creatoarei de moda a fost facuta pe o muzica live interpretata de N.O.H.A. si a facut dintr-un simplu defile sa fie un show impresionant care pe mine cel putin m-a tinut cu sufletul la gura. Nu stiu daca intreaga prestatie a renumitei formatii a avut vreun dezacord, dar cu siguranta s-a simtit a fi Irina Schrotter in spatele organizarii si nu numai prezentarii ei ci intregului eveniment.


1 comment:

  1. Exista magazin Mircea Barbulescu in Cluj ? Daca da, unde mai exact ?

    ReplyDelete