Wednesday, February 3, 2010

Istoria costumului 1900 - 1920 part I

Daca tot ma ocup cum pot de un blog de fashion , m-am gandit sa las pe mai tarziu postarea Look book de astazi si altele ce le aveam in cap in favoarea istoriei costumului. Incep cu primele doua decenii care din pacate cred ca sunt cam sumare in fotografii si informatii.
Perioada de la inceputul secolului XX a fost una de tranzitie in lumea modei. Nu numai ca stilul pentru femei a luat o intorsatura dramatica in ceea ce priveste siluetele si parile corpului care erau puse in valoare, ba mai mult noi stiluri au fost introduse, popularizate si chiar schimbate. Insa tot mai multa lume a inceput sa isi adapteze stilul din revistele de moda, hainele lor ready-to-wear si le puteau procura din magazinele ca se aflau aproape de casa. Paris, Franta este capitala modei.
Schimbarile sociale, special cresterea libertatii femeilor in viata sociala si mai apoi intoarcerea din razboi au avut un mare impact asupra lumii modei. Aceste si alte modificari care in aceasta perioada au fost facute in sistemul modei, sau modul in care noi tendinte au fost create si adoptate, intre-adevar incepe sa semene cu ceea ce noi vedem astazi.
Inca de la sfarsitul Evului Mediu ( 500 - 1500 ) atunci cand bogatii, regii si reginele erau inconjurati de nobili la fel de bogati din aceleasi ramuri sociale, traditiile europene de vestimentatie au fost brusc impartite intre cei bogati, cei saraci si clasele de mijloc. Cei bogati s-au preocupat in special de moda, se imbracau dupa cele mai recente stiluri de imbracaminte, stabilite de moarhi si de familiile lor precum si purtarea articolelor vestimentare cele mai scumpe si cele mai luxoase disponibile. In schimb toti ceilalti purtau costume simple, de zi cu zi, confectionate pentru a avea o durabilitate crescuta si pentru utilitatea lor. In timp ce veniturile cresteau, din ce in ce mai multa lume era interesata de fashion, in schimb materialele scumpe, bijuteriile luxoase si stilurile care se schimbau mereu, a ramas doar pentru cei cu adevarat bogati. Aceste modificari, prezentate mai sus au fost destul de mici cu cele ready-to-wear ( pret a poter ). In trecut hainele au fost facut in casa cu mana, dar de cand s-a introdus masina de cusut combinata cu o fabrica a fost permis ca hainele sa fie executate la o scara mai mare de productie in secolul XIX - lea. Hainele pentru barbati au fost primele care s-au produs in masa in diferite marimi si modele. Acest mod de imbracaminte se numeste ready-to-wear sau frantuzescul pret a porter. Spre sfasitul secolului XIX - lea barbatii puteau sa mearga in magazina sa in procure pantaloni, camasi, sacouri pret a porter in schimb femeile inca erau nevoite sa isi cumpere material si sa isi creeze hainele acasa. Recuperand dezavantajul prin primii ani ai secolului XX femeile aveau la dispozitie haine din acelasi mod de imbracaminte asemeni barbatilor.
Primul articol care a fost disponibil pentru femei a fost o camasa care se purta cu o fusta lunga care curgea. Designerii de la Paris ar fi putut ei face o camasa frumoasa care era la moda in schimb o fabrica din Massachuttes putea confectiona o camasa identica care era vanduta la un magazin din apropiere la un preat mult mai mic. Totusi cele mai multe haine de lux inca erau confectionate acasa de catre un croitor, designer priceput, linia de confectie pret a porter a devenit in scurt timp o industrie importanta in anii 1900 si 1910.

No comments:

Post a Comment